La Variant a les Jornades d’Estudis Locals

Demà, dissabte 28 de novembre a les 11h30, es presentarà a les XXI Jornades d’Estudis Locals d’Inca un estudi geogràfic de la Ronda Nord, a càrrec del geògraf Tòfol Rotger i del doctor Joan Estrany. La comunicació, “Una anàlisi geogràfica de la Ronda Nord”, proposarà mesures més sostenibles, basades en l’ecologia urbana.

Aquestes jornades es podran seguir en directe: https://www.youtube.com/watch?v=UNXudhSlDl8. Segur que les idees que presentin seran molt interessants – us animem a tots a seguir-ho!

Entrega de les al·legacions

Avui, dia 25 de novembre, és el darrer dia que es poden presentar les al·legacions contra l’estudi informatiu de la variant nord d’Inca. Els membres de l’associació, conjuntament amb el GOB, hem presentat a l’Ajuntament d’Inca totes les esmenes al projecte: un total de 29 punts, en un document de 70 pàgines que analitza totes les incongruències de l’estudi. Esperem que els tècnics del Consell ens escoltin, i que siguin conscients de totes les errades dels informes.

Acte d’entrega de les al·legacions, amb la presència dels periodistes d’IB3.

Vídeo del nou traçat

Sovint ens costa imaginar l’impacte d’una nova carretera, i no ens n’adonem fins que és massa tard. Des de la plataforma hem elaborat un vídeo en el que es veu el nou traçat a vista d’ocell: la franja verda correspon a la reserva viària que s’ha proposat. Fixeu-vos en la proximitat del traçat als centres educatius, com l’IES Berenguer d’Anoia i el CEIP Miquel Duran i Saurina, i a les instal·lacions esportives municipals.

Nou traçat de la Variant Nord

Ressò a la premsa

En el darrer mes, el projecte de la Variant Nord d’Inca ha tornat a la primera plana de l’actualitat política. Tomeu Riera, periodista de l’Ara Balears, va publicar una anàlisi del projecte actual, en el que s’expliquen les incoherències que denunciem des de la plataforma.

Notícia publicada el 26 de setembre al diari Ara Balears.

El president de l’associació “No a la Variant Nord”, Antoni Cabrer, va explicar al diari Ultima Hora les nostres reivindicacions en una entrevista que es va publicar el 5 d’octubre.

Entrevista al president de l’associació, Antoni Cabrer, publicada a l’Ultima Hora.

Reunió conjunta amb Batlia i Carreteres

Demà, dimarts 27 a les 17h, es durà a terme una reunió telemàtica conjunta amb l’Ajuntament d’Inca i el Consell de Mallorca. L’objectiu de la reunió és que s’expliqui amb detall la proposta que actualment es troba en exposició pública, i que l’Ajuntament ens doni clarament la seva postura. Si vols veure-la en directe i participar-hi, necessitem que t’apuntis al formulari abans de demà a les 11h45. Quant més siguem, millor!

Ampliació del termini d’al·legacions

Avui ha sortit publicat al BOIB l’ampliació del termini d’informació pública de la variant nord, que ens permetrà presentar al·legacions fins el proper 25 de novembre. És una notícia molt positiva, fruit de l’esforç col·lectiu dels veïns afectats i del GOB. Ahir mateix ens vam reunir amb el Conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, que ens va confirmar que l’Ajuntament d’Inca no havia sol·licitat l’ampliació del termini. Ens provoca molta sorpresa, ja que aquest s’havia compromès a fer-ho en la reunió del passat 13 d’agost amb el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

Reunió amb el conseller Iván Sevillano.

Reunió amb l’Ajuntament d’Inca

El passat dijous, 13 d’agost, ens vam reunir amb el batle d’Inca, Virgilio Moreno (PSOE), el regidor de Medi Ambient Biel Frontera (Més) i el delegat de Transició Energètica, Gori Ferrà (PI). Aquesta reunió ens va permetre fer manifest el nostre malestar davant l’exposició pública del projecte en ple estiu, que acaba el proper dia 26 d’agost, i de la nul·la comunicació per part de l’Ajuntament als afectats. El batle es va comprometre a sol·licitar l’ampliació del període d’exposició al Consell, però a hores d’ara encara no tenim cap certesa de que es dugui a terme.

Reunió de l'equip de govern amb els afectats
Reunió de l’equip de govern amb els afectats. Font: Facebook de l’Ajuntament d’Inca.

També vam reivindicar que es posin en pràctica alternatives per solucionar el problema de la mobilitat. La mesura més evident és l’obertura de carrers, que de fet es troba ja prevista en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Inca. Actualment, la trama de vials que es troben entre l’IES Pau Casesnoves, la Unitat Bàsica de Salut de Son Amonda, i el CEIP Miquel Duran i Saurina es troba fragmentada. El carrer de Pius X està tancat, el carrer de Ramon Desbrull no està connectat, i el darrer tram del carrer de Pollença també es troba tancat. La inversió per millorar aquest tram és mínima, i estem segurs que evitaria molt de tràfic a l’eix Avinguda de Lluc – Reis Catòlics, sense l’impacte d’una variant Nord.

Proposta d'obertura de vials
Trama de carrers entre l’institut Pau Casesnoves i la UBS Son Amonda. Font: GoogleMaps.

De fet, aquestes mesures es troben contemplades en el PGOU, sota el nom d’Unitat d’Actuació 4 i 5. Ens sorprèn veure com el regidor Biel Frontera, que fa 5 anys defensava l’obertura d’aquests vials, defensi la variant Nord abans de que aquests carrers s’hagin obert. Aplaudim l’obertura del carrer Bisbe Morro, que ha alleugerit molt el tràfic de l’Avinguda de Lluc, i estem convençuts que aquestes actuacions millorarien la mobilitat d’Inca sense un impacte ambiental irreparable.